Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering

Schuifafsluiter

Een schuifafsluiter voor de buitenriolering is een afsluitklep die wordt gebruikt om de toevoer van afvalwater naar het openbare rioolstelsel te regelen en te beheersen. Het wordt ook wel een rioolschuif genoemd.

Waar wordt een schuifafsluiter geïnstalleerd?

De schuifafsluiter wordt meestal geïnstalleerd in de hoofdafvoerleiding van een gebouw of woning, waar het afvalwater van de verschillende afvoerleidingen samenkomen en naar het openbare rioolstelsel stroomt. De schuifafsluiter bestaat uit een rechthoekige of ronde metalen of kunststof behuizing met een schuifmechanisme binnenin.

Wanneer de schuifafsluiter open is, stroomt het afvalwater vrij door de afvoerleidingen en in het openbare rioolstelsel. Wanneer de schuifafsluiter gesloten is, wordt de toevoer van afvalwater geblokkeerd, wat kan helpen om overstromingen en terugstroming van rioolwater in gebouwen te voorkomen.

Schuifafsluiters worden ook vaak gebruikt in gebieden waar het rioolstelsel gevoelig is voor overstromingen, zoals bijvoorbeeld bij hevige regenval. Door de schuifafsluiter te sluiten tijdens zware regenval, kan het water in de afvoerleidingen worden opgehouden en kan overstroming worden voorkomen.

Verschil schuifafluiter en een riool terugslagklep

Een schuifafsluiter en een riool terugslagklep zijn beide componenten die worden gebruikt om de stroom van vloeistoffen in een leidingsysteem te regelen en te beheersen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

  1. Ontwerp: Een schuifafsluiter heeft een schuifmechanisme dat in een behuizing beweegt om de toevoer van vloeistof te regelen, terwijl een riool terugslagklep een klepmechanisme heeft dat opent en sluit op basis van de richting van de stroom van rioolwater.

  2. Toepassing: Schuifafsluiters worden vaak gebruikt in de buitenriolering en in industriële toepassingen, terwijl riool terugslagkleppen specifiek ontworpen zijn voor gebruik in het rioleringssysteem om te voorkomen dat rioolwater terugstroomt naar de woning.

  3. Functie: Een schuifafsluiter wordt gebruikt om de stroom van rioolwater in een bepaalde richting te regelen en te beheersen, terwijl een riool terugslagklep wordt gebruikt om te voorkomen dat rioolwater terugstroomt naar de woning en zo mogelijke schade of verstopping veroorzaakt.

  4. Installatie: Schuifafsluiters worden geïnstalleerd in een leidingsysteem waarbij de rioolwaterstroom in één richting stroomt, terwijl riool terugslagkleppen speciaal ontworpen zijn om in een leidingsysteem te worden geïnstalleerd waarbij het rioolwater in beide richtingen kan stromen, maar waarbij terugstroming naar de woning ongewenst is.

Kortom, hoewel beide componenten vergelijkbaar zijn, zijn er verschillende situaties waarin een schuifafsluiter beter geschikt is dan een riool terugslagklep en omgekeerd. Het is dus belangrijk om het juiste component te kiezen voor de specifieke toepassing en het type leidingsysteem.

Filters