Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
search
wishlistcart
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering

Tyleenslang

Tyleenslangen worden gemaakt van polyetheen, Pe, een kunststof. Daarom wordt een tyleenslang ook wel een Pe buis genoemd. De soort polyetheen die gebruikt wordt voor tyleen buizen is HDPE en ZPE. HDPE staat voor High-Density Polyethylene en ZPE staat voor Zeer Hoge Dichtheid Polyethyleen. Tyleenslangen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, elk ontworpen voor specifieke toepassingen.

Tyleenslangen van HDPE materiaal worden in twee soorten geproduceerd, namelijk voor water en voor gas. Van de buitenkant lijken ze hetzelfde, maar ze zijn wel degelijk anders. Het is ook niet mogelijk om een tyleenslang voor gas te gebruiken in een watertoepassing of andersom.

Tyleenslang voor drinkwater met het KIWA keurmerk

Tyleenslangen voor water zijn speciaal ontworpen voor het transporteren van drinkwater en andere vloeistoffen in zowel residentiële als commerciële toepassingen. Ze zijn goedgekeurd voor gebruik met drinkwater en voldoen aan strenge normen en keurmerken zoals het KIWA-keurmerk. Deze slangen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters, zoals de tyleenslang 16 mm en de tyleenslang 25 mm, wat flexibiliteit biedt bij het aanleggen van waterleidingen.

Tyleenslang kan zowel bovengronds als ondergronds worden toegepast. Wij adviseren de tyleenslang voor water op een diepte van minimaal 60 cm in te graven om bevriezing te voorkomen.

Tyleenslang voor Gas met het GASTEC keurmerk

Tyleenslangen voor gas zijn specifiek ontworpen voor het transporteren van aardgas of propaan. Veiligheid is hier van het grootste belang, en daarom moeten deze slangen voldoen aan de Gastec-keuring en andere gasgerelateerde normen. Ze zijn ontworpen om de hoge druk en specifieke eisen van gasleidingen aan te kunnen.

Een tyleenslang voor gas wordt alleen ondergronds toegepast. Als het traject met de tyleenlang boven de grond komt, wordt een een overgang gemaakt naar een roodkoperen buis of een Uponor meerlagenbuis voor gas.

Wat zijn de verschillen tussen tyleenslang voor gas en de tyleenslang voor water?

  1. Bestemming: Het belangrijkste verschil tussen beide soorten tyleenslangen is hun beoogde gebruik. Tyleenslangen voor water zijn bedoeld voor drinkwater en andere vloeistoffen, terwijl tyleenslangen voor gas worden gebruikt voor het transport van aardgas of propaan.

  2. Keurmerken: Tyleenslangen voor water moeten voldoen aan drinkwaterkeurmerken zoals KIWA, terwijl tyleenslangen voor gas moeten voldoen aan de Gastec-keuring en andere gasgerelateerde normen.

  3. Drukbestendigheid: Tyleenslangen voor gas moeten bestand zijn tegen hogere drukniveaus dan tyleenslangen voor water, vanwege de specifieke eisen van gasleidingen.

Het is van cruciaal belang om het juiste type tyleenslang te selecteren op basis van jouw specifieke behoeften en toepassingen om ervoor te zorgen dat jouw leidingen veilig en efficiënt functioneren. Het is altijd raadzaam om te vertrouwen op hoogwaardige tyleenslangen met de juiste keurmerken en certificeringen, ongeacht het beoogde gebruik.

Wanneer kies je voor een tyleenslang van ZPE?

Een tyleenslang van ZPE (Zeer Hoge Dichtheid Polyethyleen) wordt vaak gekozen in specifieke situaties en voor bepaalde toepassingen vanwege de unieke eigenschappen en voordelen ervan.

Een tyleenslang van HDPE is vrij stug en de tyleenslang van ZPE is vanwege het materiaal tamelijk flexibel. Dit vergemakkelijkt de montage, zeker op moeilijk bereikbare plekken.

ZPE tyleenslangen zijn bekend om hun uitstekende drukbestendigheid. Als je een toepassing hebt waarbij de leidingen aan hoge drukken worden blootgesteld, zoals in industriële omgevingen of bij specifieke hydraulische systemen, kan ZPE een geschikte keuze zijn.

ZPE is bestand tegen veel chemicaliën, zuren en basen, wat het geschikt maakt voor toepassingen waarbij contact met corrosieve stoffen mogelijk is. Denk aan industriële processen waar chemicaliën worden getransporteerd.
ZPE tyleenslangen staan bekend om hun duurzaamheid en weerstand tegen slijtage en degradatie door de elementen. Als je op zoek bent naar leidingen met een lange levensduur, bijvoorbeeld voor ondergrondse toepassingen, kan ZPE een goede keuze zijn.

ZPE heeft van nature een lage wrijvingscoëfficiënt, wat betekent dat het weinig weerstand biedt tegen de stroming van vloeistoffen of gassen. Dit kan gunstig zijn in situaties waarbij minimale energieverliezen belangrijk zijn.
ZPE tyleenslangen worden vaak gebruikt in de landbouw en irrigatiesystemen vanwege hun duurzaamheid en capaciteit om water te transporteren over lange afstanden.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor een tyleenslang, of het nu van HDPE (High-Density Polyethylene) of ZPE is, afhangt van de specifieke behoeften van jouw toepassing. Overweeg factoren zoals drukvereisten, chemische compatibiliteit, omgevingsomstandigheden en andere specificaties bij het selecteren van het juiste type tyleenslang voor jouw project.

Tyleenslang kopen

Bij het kopen van tyleenslangen zijn er een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten. Wilt u de tyleenbuis gebruiken om een leiding voor drinkwater aan te leggen? Let er dan op dat het materiaal het KIWA-keurmerk draagt en voorzien is van blauwe strepen aan de zijkant. Alleen tyleenbuizen met dit keurmerk zijn veilig te gebruiken voor drinkwater en daardoor ook bruikbaar voor aansluitingen op bijvoorbeeld campings.

Wilt u tyleenslang kopen voor een gasleiding? Dan is het belangrijk dat de Pe buis is voorzien van het GASTEC keurmerk. Tevens kunt u tyleenslang voor gas herkennen aan de gele strepen aan de zijkant.

U kunt de tyleen buis kopen op een rol, maar het is ook mogelijk om de tyleen per meter te bestellen. Heeft u behoefte aan meer informatie of professioneel advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!

Filters